EU: Nova omejitev sestavin v prehranskih dopolnilih

V povezavi s členom 8(2) Uredbe (ES) št. 1925/2006 je Komisija sprejela Uredbo št. 2022/2340, ki omejuje uporabo EGCG, to je (-)-epigalokatehin-3-galata v izvlečkih iz zelenega čaja, saj predstavlja morebitno tveganje za potrošnika, ki v dnevnih odmerkih večjih od 800 mg lahko povzroči statistično pomembno povečanje serumskih transaminaz pri zdravljenih udeležencih v primerjavi s kontrolnimi udeleženci, kar kaže na poškodbo jeter.

Zeleni čaj se proizvaja iz listov Camellia sinensis (L.) Kuntze brez fermentacije, kar privede do prisotnosti flavanolov, splošno znanih kot katehinov, med katerimi je najbolj relevanten (-)-epigalokatehin-3-galat. Katehini iz zelenega čaja se lahko zaužijejo kot tradicionalni poparki zelenega čaja, pripravljeni čajni napitki ali kot prehransko dopolnilo, ki vsebujejo koncentrirane izvlečke iz zelenega čaja z zelo različnimi ravnmi(-)-epigalokatehin-3-galata.

EGCG je tako omejen na 800 mg dnevno, označbe pa morajo vsebovati dodatna opozorila. 

Ali potrebujete dodatna znanja ali pomoč pri pregledu ustreznosti sestavin in ostalih lastnosti izdelkov pred vstopom na trg?

S pomočjo naših svetovalnih storitev vam lahko v celoti pomagamo pri temeljitih pregledih ustreznosti izdelkov za vstop na slovenski trg ter tudi tuje trge ter možnosti za legalno trženje prehranskih dopolnil.

Vir:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R2340&from=SL